Café Rustique Din guide til det franske kjøkkenet

Kulinarisk inspirasjon?

For alle, enten man er nybegynner eller erfaren kokk, er det franske kjøkkenet en stor inspirasjon.

Det franske kjøkkenet regnes som det klassiske kjøkken, der ble det tatt i bruk og funnet stadig nye teknikker til gourmet mat som passer i de fleste restauranter med Michelin stjerner.

Det sies at om man behersker alle teknikker i det franske kjøkken, så behersker man det meste på kjøkkenet. Det finnes mange måter å lære om det franske kjøkkenet. Du kan for eksempel gå på kurs og lære mer om både fransk mat og fransk vin, som jo hører sammen. Men det å ha gode kokebøker er også nødvendig.

Ratatouille

Nouvelle cuisine

Den første kokeboken med oppskrifter fra middelalderens Frankrike var Le Viandier skrevet av Guillaume Tirel Taillevent. På denne tiden var det franske kjøkkenet faktisk veldig preget av italiensk kjøkken. På 1700-tallet tok kokkene François Pierre La Varenne og Marie-Antoine Carême det franske kjøkkenet vekk fra de italienske tradisjonene. Det franske kjøkken utviklet seg videre til det vi i dag kjenner som Haute cuisine på 1900-tallet, da August Escoffier tok et tak i det franske kjøkkenet.

Rundt 1960 gjennomgikk det franske kjøkkenet en liten revolusjon og ble Nouvelle Cuisine. En gjeng kokker deriblant Paul Bocuse gikk hardt ut mot Escoffier sin skole. Ønsker du et innblikk i Bocuse sin kulinariske verden kan du prøve boken Bocuse in your kitchen eller Livre de cuisine Best-Of Paul Bocuse.

Kjente navn og bøker

En av de man i dag kjennetegner med fransk kjøkken, er faktisk amerikaneren Julia Childs. Hun ga ut Mastering the art of french cooking sammen med Simone Beck og Louisette Bertholle som begge var fra Frankrike. Etter å ha utforsket det franske kjøkkenet hjemme i USA, reiste hun til Paris og gikk på Le Cordon Bleu som i dag er en av de mest kjente skoler i verden. I 2009 kom filmen Julia og Julia, der Meryl Streep spiller hovedrollen som Julia Childs.

Norges egen Eyvind Hellstrøm har også god kjennskap til det franske kjøkken, og han har gått i lære hos Paul Bocuse. Han har også vært medlem av juryen som bestemmer hvem som vinner Bocuse d’Or.